Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Οι δέκα απάτες των Χριστουγέννων


Οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι που προετοιμάζονται για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, το ίδιο κάνουν και οι κάθε λογής επιτήδειο στο Διαδίκτυο.

Θέλοντας να τονίσει την αυξημένη εγκληματικότητα στο Ίντερνετ την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η εταιρεία ασφαλείας McAfee συνέταξε ένα κατάλογο που περιλαμβάνει τις «12 απάτες των Χριστουγέννω», από ψεύτικες ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες, μέχρι online φιλανθρωπίες που αδειάζουν τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων.

Η αυξημένη προσοχή πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτή την εποχή του χρόνου, τονίζουν οι αναλυτές της McAfee. «Οι επιτήδειο ξέρουν ότι οι χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο online, πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές, οπότε έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας», σχολίασε σχετικά ο Ντέιβιντ Μάρκους, στέλεχος της εταιρείας.

Οι δώδεκα απάτες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τη McAfee, συνοψίζονται στις εξής:

1.Απάτες φιλανθρωπιών: Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με e-mails που φαίνεται να προέρχονται από φιλανθρωπικές οργανώσεις, αφού όχι μόνο τα χρήματα τους δε θα καταλήξουν εκεί που νομίζουν, αλλά θα χάσουν και τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους.

2.Ψεύτικα τιμολόγια: Τέτοια μηνύματα στέλνονται κατά κόρον, από εταιρείες παράδοσης εμπορευμάτων όπως η Federal Express και η UPS, που αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παραδώσουν το εμπόρευμα που έχει παραγγελθεί και ζητούν στοιχεία κατοικίας και χρέωσης του προϊόντος προκειμένου να διευθετήσουν το πρόβλημα.

3.Προσκλήσεις από χρήστες κοινωνικών δικτύων: Αυτές οι προσκλήσεις φθάνουν στο e-mail του χρήστη, αναφέροντας ότι κάποιος άλλος χρήστης θέλει να τους καλέσει σε κάποιο από τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα. Πατώντας το link που περιέχει το e-mail, ο χρήστης εγκαθιστά malware που ψάχνει τον υπολογιστή για προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών.

4.Ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες: Παρόμοια μέθοδος με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι το link υποτίθεται οδηγεί σε ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα που έστειλε κάποιος φίλος του χρήστη.

5.Φθηνά κοσμήματα: Αν δείτε μία προσφορά αγοράς κοσμημάτων από γνωστές εταιρείες όπως Cartier, Gucci ή Tag Heuer, σε τιμές που παραείναι χαμηλές για να είναι αληθινές, οι πιθανότητες λένε ότι όντως δεν είναι. Τα links εγκαθιστούν malware και το εμπόρευμα που θα αγοράσετε δε θα φτάσει ποτέ.

6.Εξαπάτηση μέσω αναζήτηση εργασίας: Με την ανεργία σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έκαναν την εμφάνιση τους προσφορές για εργασίες υψηλών αποδοχών, ή δουλειές από το σπίτι. Κάποια από αυτά τα site ζητούν χρήματα προκαταβολικά, ιδανικό σενάριο για τους επιτήδειους που παίρνουν μια… προκαταβολή, προτού ρημάξουν το λογαριασμό του θύματος.

7.Ψεύτικες online δημοπρασίες: Η McAfee έχει παρατηρήσει αύξηση στα ψεύτικα site δημοπρασιών την περίοδο των Χριστουγέννων. Καλύτερη προστασία είναι η αγορά από γνωστά site όπως το eBay, με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο.

8.Απάτες κλοπής κωδικών: Τέτοια εργαλεία και προγράμματα έχουν πολύ χαμηλό κόστος, με πιο γνωστή μέθοδο την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος που καταγράφει τα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο. Η απόκτηση των κωδικών σημαίνει αυτόματα πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες.

9.Τραπεζικές απάτες: Από τις πιο γνωστές μεθόδους εξαπάτησης είναι η αποστολή e-mail που υποτίθεται ότι προέρχεται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο χρήστης, που ζητά την επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων λογαριασμού. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πατηθεί κάποιο από τα link, αφού κρύβουν malware.

10.Κλείδωμα εξ' αποστάσεως: Η λιγότερο εκλεπτυσμένη μέθοδος εξαπάτησης, εγκαθιστά malware που κλειδώνει τον υπολογιστή και δίνει πρόσβαση στους χάκερς. Ακολουθούν τηλεφωνήματα που ζητούν στην ουσία λύτρα για να απελευθερώσουν τα αρχεία του υπολογιστή.

Η προστασία από τέτοιες απάτες είναι πολύ απλή και συνοψίζεται στην προσοχή των χρηστών. Θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σίγουροι ότι το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού είναι ασφαλές με κάποια μέθοδο κρυπτογράφησης, αλλά και ότι οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε για να ψωνίσουμε είναι ασφαλής: Αν και δεν είναι χρυσός κανόνας, η εμφάνιση ενός μικρού λουκέτου στην κάτω δεξιά γωνία του browser, αλλά και η διεύθυνση που αρχίζει με https προμηνύουν ασφαλή ιστοσελίδα συναλλαγής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Cnet
http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/12/blog-post.html Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Λιονέλ Μέσι: ο βασιλιάς του κόσμου της μπαλας!

Πριν δύο χρόνια ήρθε 3ος, πέρυσι ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου και φέτος ήρθε -απολύτως δίκαια- η σειρά του.

Ο Λιονέλ Μέσι έγραψε ιστορία καθώς κατέκτησε το βραβείο της "Χρυσής Μπάλας" για το 2009, που δίνει το έγκυρο γαλλικό περιοδικό "France Football" για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη κάθε χρονιά, και έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη "χώρα του τανγκό" που παίρνει αυτόν τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο.

"Ειλικρινά ήξερα ότι ήμουν μεταξύ των φαβορί επειδή η Μπαρτσελόνα είχε μία χρονιά γεμάτη από αποτελέσματα μέσα στο 2009. Δεν περίμενα όμως σίγουρα να νικήσω με τόση μεγάλη διαφορά", τόνισε ο Λιονέλ Μέσι μετά την επισημοποίηση της επιλογής του για τον τίτλο της "Χρυσής Μπάλας", και συνέχισε:

"Η Χρυσή Μπάλα είναι πολύ σημαντικό βραβείο για μένα: όλοι οι παίκτες που το έχουν κατακτήσει ήταν σπουδαίοι και υπάρχουν και πρωταθλητές που δεν έχουν κερδίσει ποτέ αυτό το βραβείο.

Αυτό το βραβείο είναι για μένα μία μεγάλη τιμή και το να είμαι ο πρώτος Αργεντινός που το κατακτά με συγκινεί περισσότερο. Αφιερώνω αυτή την επιτυχία στην οικογένειά μου που ήταν πάντα κοντά μου τη στιγμή που είχα ανάγκη.

Τώρα το δύσκολο να είναι να διατηρηθώ εκεί, δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβω το 2009".


Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα θριάμβευσε στην ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παίρνοντας τις 473 από τους 480 ψήφους που μπορούσε να διεκδικήσει, και φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Πρωτάθλημα Ισπανίας, Copa del Rey, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ήταν τα τέσσερα ανεκτίμητα λάφυρά του μέσα στη χρονιά, ενώ αν συνυπολογιστεί ότι πήρε ως μέλος της Εθνικής Αργεντινής την πρόκριση για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, τότε μιλάμε για χρονιά βγαλμένη από τα παραμύθια.

Ως παραμύθι μπορεί μάλιστα να δει κάποιος την πορεία του Λιονέλ Μέσι προς την κορυφή του κόσμου, και το SPORT 24 σας παρουσιάζει 24 πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε για τον νέο κάτοχο της "Χρυσής Μπάλας", τον άνθρωπο που για πολλούς είναι αυτός που μπορεί να ξεπεράσει (αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς) ακόμα και τον κορυφαίο των κορυφαίων στην Αργεντινή, τον Ντιέγο Μαραντόνα.

1. Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής. Οι γονείς του είναι ο Χόρχε και η Σελία Μέσι, ενώ έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια, τον Ροντρίγκο, τον Ματίας και την Μαρία Σολ.

2. Στην ηλικία των 11 ετών, ιατρική διάγνωση έδειξε ότι είχε πρόβλημα εκ γενετής όπου το σώμα του δεν παρήγαγε κάποια ορμόνη απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Η Ρίβερ Πλέιτ έγινε η πρώτη ομάδα που ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει όμως δεν είχε αρκετά χρήματα να δώσει για τη θεραπεία του, που κόστιζε 900 δολάρια το μήνα. Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρέσακ, είχε μάθει για το ταλέντο του Μέσι από συγγενείς του μικρού στην Καταλονία, και έτσι μετά από λίγο καιρό ο νεαρός ταξίδεψε στην Ισπανία με τον πατέρα του για να δοκιμαστεί από τους "μπλαουγκράνα".

3. Ο Μέσι έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε φιλικό κόντρα στην Πόρτο στις 16 Νοεμβρίου 2003 (σε ηλικία 16 ετών και 145 ημερών). Σε λιγότερο από έναν χρόνο, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα στο τοπικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ στις 16 Οκτωβρίου 2004 (σε ηλικία 17 ετών και 114 ημερών), με αποτέλεσμα να γίνει ο τρίτος νεότερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και ο νεότερος που έχει αγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα (ρεκόρ που του πήρε πάντως το 2007 ο συμπαίκτης του Μπόγιαν Κρκιτς).

4. Πέτυχε το πρώτο του επίσημο γκολ με αντίπαλο την Αλμπαθέτε την 1η Μαΐου 2005 (σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών), και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα που σκοράρει σε αγώνα πρωταθλήματος (και αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε από τον Κρκιτς, ο οποίος σκόραρε το 2007 από ασίστ του... Μέσι).

5. Ο Μέσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο "Καμπ Νόου" στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2005-06 με αντίπαλο την Ουντινέζε, ενώ εκείνη τη μαγική σεζόν για τη Μπαρτσελόνα που έληξε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Αργεντινός άσος σκόραρε μία φορά σε έξι ματς στην Ευρώπη, με τη σεζόν να σταματάει πρόωρα για αυτόν στις 7 Μαρτίου 2006 λόγω τραυματισμού.

6. Η εποχή της καθιέρωσης του Μέσι στη βασική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα έρχεται τη σεζόν 2006-07, με τον Λατίνο μάγο να έχει απολογισμό 14 γκολ σε 26 παρουσίες του στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

7. Στις 11 Μαρτίου 2007 έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο "Clasico" καθώς πέτυχε χατ-τρικ στο χορταστικό 3-3 μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης στο σπίτι των Καταλανών (το τελευταίο γκολ στις καθυστερήσεις μετά από υπέροχη ατομική ενέργεια). Έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από τον Ιβάν Ζαμοράνο (το είχε κάνει για λογαριασμό της Ρεάλ τη σεζόν 1994-95) που πετύχαινε τρία γκολ στο μεγαλύτερο -κατά πολλούς- ντέρμπι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

8. Φυσικά, με το κατόρθωμά του αυτό ο Μέσι έγινε και ο νεαρότερος παίκτης που έχει δει το όνομά του να μπαίνει στη λίστα των σκόρερ στην τιτανομαχία Μπάρτσα-Ρεάλ.

9. Στις 18 Απριλίου 2007 κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο... 21 χρόνια πίσω, καθώς πέτυχε ένα γκολ-καρμπόν με αυτό του Ντιέγο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986, όταν είχε περάσει όλη σχεδόν την άμυνα της Αγγλίας στον ιστορικό προημιτελικό (είχε προηγηθεί το "χέρι του Θεού" από τον κορυφαίο Αργεντινό παίκτη όλων των εποχών), με τον Μέσι να κάνει άνω-κάτω την άμυνα της Χετάφε σε αγώνα για το Copa del Rey.

10. Ομοιότητες με το γκολ του Μαραντόνα; Έτρεξε περίπου την ίδια απόσταση (62 μέτρα), πέρασε τον ίδιο αριθμό παικτών (έξι παίκτες μαζί με τον γκολκίπερ), έστειλε τη μπάλα στην ίδια εστία από την ίδια περίπου θέση και έτρεξε προς το σημαιάκι του κόρνερ όπως έκανε και ο Μαραντόνα στο Μεξικό. "Ήταν το ομορφότερο γκολ που έχω δει ποτέ στη ζωή μου", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς ο Ντέκο, με τον ισπανικό Τύπο να τον αποκαλεί την επόμενη ημέρα "Μεσιντόνα".

11. Την ίδια σεζόν, ο Μέσι μιμήθηκε και το πρώτο γκολ του Μαραντόνα κόντρα στους Άγγλους το 1986, καθώς χρησιμοποίησε και αυτός το χέρι του σε αγώνα με την Εσπανιόλ, για να προλάβει τον γκολκίπερ Κάρλος Καμενί και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το εντυπωσιακό είναι πως η ιστορία επαναλήφθηκε 100% αφού παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών της Εσπανιόλ, διαιτητής και βοηθός δεν αντιλήφθηκαν την "απάτη" του Μέσι και πήγαν στη σέντρα.

12. Στις 27 Φεβρουαρίου 2008 έπαιξε το 100ο επίσημο παιχνίδι του με τη Μπαρτσελόνα κόντρα στη Βαλένθια.

13. Την περασμένη σεζόν η Μπαρτσελόνα συνέτριψε με 6-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" υποχρεώνοντας τη "βασίλισσα" στην πιο βαριά ήττα της από το 1930, με τον Μέσι να "εκτελεί" δύο φορές τον Ίκερ Κασίγιας, φτάνοντας σε αυτό το παιχνίδι τα 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (σταμάτησε τελικά στα 38 γκολ).

14. Ο πανηγυρισμός του και στα δύο γκολ ήταν ξεχωριστός και άκρως συγκινητικός: κατευθύνθηκε προς το κόρνερ και σηκώνοντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έδειξε από κάτω φανέλα που έγραφε "Síndrome X Fràgil", θέλοντας να δείξει τη συμπαράστασή τους στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.

15. Στις 13 Μαΐου 2009 πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο Ισπανίας στην καριέρα του, με τον ίδιο να έχει ένα γκολ και μία ασίστ στην επικράτηση της Μπαρτσελόνα με 4-1 στον τελικό επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που φιλοξενήθηκε στο "Μεστάγια".

16. Ως μέλος της Μπαρτσελόνα ο Μέσι κατέκτησε πέρυσι το τρεμπλ έχοντας καθοριστική συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις (στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το 2-0 νικώντας με... κεφαλιά τον Φαν ντερ Σάαρ), με τους Καταλανούς να γίνονται ο πρώτος ισπανικός σύλλογος που "σκουπίζει" και τους τρεις τίτλους.

17. Στις 18 Σεπτεμβρίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα που έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2016, με τη ρήτρα αποδέσμευσής του να ορίζεται στα 250.000.000 ευρώ και τον ίδιο να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ισπανική Λίγκα με ετήσιες αποδοχές 9.500.000 ευρώ.

18. Στις 17 Αυγούστου 2005 έκανε το διεθνές ντεμπούτο του με την Εθνική Αργεντινής (σε ηλικία 18 ετών) κόντρα στην Ουγγαρία όπου όμως αποβλήθηκε λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ενώ ξεκίνησε για πρώτη φορά ως βασικός λίγος μήνες αργότερα με αντίπαλο το Περού.

19. Παρά τον τραυματισμό του στο τέλος της σεζόν 2005-06, πρόλαβε και πήγε στο Μουντιάλ της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006. Στο νικηφόρο ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού έμεινε στον πάγκο, ενώ στον αγώνα με τη Σερβία πέρασε ως αλλαγή στο 74' αντί του Μάξι Ροντρίγκες και έγινε ο νεότερος παίκτης που εκπροσώπησε ποτέ την "αλμπισελέστε" σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

20. Στον θρίαμβο με 6-0 επί της Σερβίας, ο άσος της Μπαρτσελόνα πέτυχε το τελευταίο γκολ, και έγινε έτσι ο νεότερος σκόρερ στη συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και ο έκτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

21. Στις 28 Μαρτίου 2009 ο Μέσι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το Νο 10 στην Εθνική Αργεντινή, στον αγώνα με τη Βενεζουέλα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, σε ένα ματς που ο Ντιέγο Μαραντόνα έκανε μάλιστα το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

22. Αν και είναι μόλις 22 ετών, έχει προλάβει να γευτεί αμέτρητες διακρίσεις, με το παλμαρέ του να περιλαμβάνει: 3 πρωταθλήματα Ισπανίας (2004-05, 2005-06, 2008-09), 1 Κύπελλο Ισπανίας (2008-09), 3 ισπανικά Σούπερ Καπ (2005, 2006, 2009), 2 Τσάμπιονς Λιγκ (2005-06, 2008-2009), 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2009), χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2005 και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

23. Την 1η Δεκεμβρίου 2009 το γαλλικό περιοδικό "France Football" ανακοίνωσε πως το βραβείο της "Χρυσής Μπάλας" για αυτή τη χρονιά απονέμεται στον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος παίρνει ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής ήταν στην αντίστοιχη τριάδα τις δύο προηγούμενες χρονιές (3ος το 2007 και 2ος το 2008) ενώ έγινε ο πρώτος Αργεντινός που κατακτά την "Xρυσή Mπάλα" (ο Αργεντινός Ομάρ Σίβορι το πέτυχε το 1961 αλλά είχε πολιτογραφηθεί Ιταλός) και ο δεύτερος νεότερος μετά τον Μάικλ Όουεν, οποίος πήρε το βραβείο στα 21 του χρόνια το 2001.

24. Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο όγδοος παίκτης που έχει κατακτήσει τη "Χρυσή Μπάλα" ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, μετά τους Λουίς Σουάρες (1960), Γιόχαν Κρόιφ (1973, 1974), Κρίστο Στόιτσκοφ (1994), Ρονάλντο (1997), Ριβάλντο (1999), Λουίς Φίγκο (2000) και Ροναλντίνιο (2005).

Απολαύστε τα μαγικά από τον κάτοχο της "Χρυσής Μπάλας" για το 2009, Λιονέλ Μέσι:

 http://www.youtube.com/watch?v=5t3KgXbxHnc&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=5oxORXLSN9Q&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=G5UksOpQL2E&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=KZnUr8lcqjo&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=KegBzsl5IZ4&feature=player_embedded


http://www.sport24.gr/html/ent/739/ent.330739.asp Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Από σήμερα σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Οκτώ ολόκληρα χρόνια διήρκεσε μέχρις ότου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καταφέρουν να συμφωνήσουν στη Συνθήκη της Λισαβόνας για τη θεσμική μεταρρύθμιση της κοινότητας. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ.



Ο ευρωπαϊκός ύμνος από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και η μπλε σημαία με τα δώδεκα κίτρινα αστεράκια δεν τα κατάφεραν. Εδώ και χρόνια ανεπίσημα χρησιμοποιούνται, αλλά η Συνθήκη της Λισαβόνας, μετά από απαίτηση των Βρετανών και των Πολωνών, τα διέγραψε διότι παραπέμπουν στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους. Η ΕΕ θα παραμείνει και στο μέλλον αυτό που είναι σήμερα: μια ένωση κρατών και όχι ένα ομόσπονδο κράτος, όπως επισημαίνει και ο Κρίστοφ Μέλερς, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκού  δικαίου από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ στο Βερολίνο: «Ένα υπερκράτος είναι μια κατηγορία που δεν ταιριάζει στην ΕΕ. Είναι ένας θεσμός με πολλή γραφειοκρατία, ο οποίος εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη που έχουν και τη μεγαλύτερη ισχύ. Είναι ένα οικοδόμημα, στο οποίο χάνεσαι και το οποίο δεν διαθέτει τα δημοκρατικά στάνταρντ, τα οποία έχουμε συνηθίσει από τα εθνικά κράτη. Αλλά είναι και διαφορετικό από ότι ένα εθνικό κράτος».

Περισσότερα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαδηλώσεις κατά της Συνθήκης στην ΠράγαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Διαδηλώσεις κατά της Συνθήκης στην ΠράγαΗ Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οκτώ χρόνων, δίνει περισσότερα δικαιώματα πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε όλα σχεδόν τα θέματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να συναποφασίζει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτός αυτού δυο νέα σημαντικά πόστα δημιουργήθηκαν. Το ένα από αυτά είναι του προέδρου της ΕΕ, το οποίο αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος άγνωστος πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο οποίος δηλώνει για το ρόλο του: «Η προσωπική μου γνώμη υπόκειται απολύτως στη γνώμη του Συμβουλίου. Είναι αδιάφορο τι σκέφτομαι. Ο ρόλος μου είναι σε αυτό ή στο άλλο θέμα να προσπαθώ να επιτυγχάνω μια συναίνεση».

Η επίσης άγνωστη μέχρι σήμερα Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον θα αναλάβει για πέντε χρόνια το πόστο της ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Τον τίτλο της τον οφείλει στην κυβέρνησή της, η οποία αρνήθηκε πεισματικά τον τίτλο της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, μια και αυτός παρέπεμπε σε ένα ενιαίο κράτος.

«Η Συνθήκη είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και επαρκής»

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της ΛισαβόναςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της ΛισαβόναςΗ Συνθήκη της Λισαβόνας είναι όμως σημαντική και για τη διαδικασία ένταξης των βαλκανικών κρατών, η οποία θα αύξανε τον αριθμό των κρατών μελών σε 30. Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, από το «Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής» λέει σχετικά με τον αν η ΕΕ θα μπορούσε να είναι λειτουργική με ένα τέτοιο αριθμό κρατών-μελών: «Μια συμφωνία είναι η βάση για μια συνεργασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια καλή συμφωνία οδηγεί απαραίτητα και σε μια καλή συνεργασία. Εξαρτάται από το ποιά πολιτική δυναμική θα αναπτυχθεί σε μια ΕΕ με ‘30+’ μέλη. Η Συνθήκη είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και επαρκής».


Τέλος σε πέντε χρόνια θα εισαχθεί ένας νέος τρόπος, με τον οποίο θα καταμετρώνται οι ψήφοι για τη λήψη των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ θεωρητικά για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα της αποχώρησης ενός κράτους από την ΕΕ.


Bernd Riegert / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Γ. Ραγκούσης: «Στο διαδίκτυο κάθε απόφαση, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης Αρχής»

Στο διαδίκτυο θα αναρτάται κάθε απόφαση, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης Αρχής, με πρώτες εκείνες που συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ.Γ.Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έχει επεξεργαστεί ήδη το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. ''Θεμελιώδη'' χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ''διεκδικεί διεθνή πρωτοπορία και εκφράζει την αποφασιστικότητα μας να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος: την αδιαφάνεια''.

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε το ακροατήριο να αναλογοστεί ''πως θα λειτουργεί το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, κάθε δήμος και περιφέρεια, κάθε φορέας με τον οποίο όλοι εσείς έρχεστε κάθε μέρα σε επαφή οταν κάθε απόφαση τους αναρτάται στο διαδίκτυο. Για κάθε ένα ευρώ, για κάθε απόφαση, για κάθε άδεια, για κάθε υπάλληλο''.

''Σκεφθείτε πόσο διαφορετικές θα ήταν αν έπρεπε την ίδια στιγμή να είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο'',πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ''Μια πολιτεια διαφανειας και λογοδοσιας''.

Από το βήμα του Συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε τις αλλαγές που προωθούνται στο κράτος, το οποίο όπως είπε σήμερα ''έχει πλευρές που αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Η γραφειοκρατία, αυτή είναι και η δική σας πανθομολογούμενη εμπειρία, δημιουργεί προβλήματα στον επιχειρηματία, στον επαγγελματία, στον καθένα''. Στο πλαίσιο δε της νέας αρχιτεκτονικής που σχεδιάζεται (νέοι δήμοι,περιφερειακή αυτοδιοίκηση), προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Δημότη και Συνηγόρου της Επιχείρησης τόσο στον δήμο όσο και στην Περιφέρεια.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι για την αντιμεώπιση του προβλήματος των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων προς όφελος του Ελληνα φορολογούμενου θα καθιερωθεί η υπαγωγή τνω δαπανών όλων των δήμων στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγνατοποιηθούν.


Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Εκτακτη φορολόγηση ακινήτων δέχεται η Εκκλησία

 Tην απόφαση να καταβληθεί φέτος η εισφορά που αναλογεί στα ακίνητα της Εκκλησίας που τελούν υπό εκμετάλλευση αποφάσισαν οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.
Εκτακτη φορολόγηση ακινήτων δέχεται η Εκκλησία
Είχε προηγηθεί διευκρινιστική επιστολή του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το θέμα της φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ιεράρχες μετά τη σύνοδο αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, η Εκκλησία της Ελλάδος αποδέχεται να "συνεισφέρει για το έτος 2009 και μόνο" όσα της αναλογούν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα.

Διευκρινίζει δε πως θεωρεί αυτονόητο ότι οποιαδήποτε φορολόγηση δεν θα περιλαμβάνει τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται, εκείνα που δεν υφίστανται βάρη τα οποία εμποδίσουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους και τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος σημειώνει επίσης ότι η "συνεισφορά" της "έρχεται ως αρωγός στην ανακούφιση του λαού" και υπενθυμίζει το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται με περίπου 700 Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και ότι δαπανά 100 εκατ. ευρώ ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8674816 Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ '89 ΤΩΝ ΚΚΕ-ΔΕΞΙΩΝ

Ο "ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ" ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΔΕΞΙΟ "ΣΑΜΑΡΑ", ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Παγκόσμια Ημέρα AIDS η σημερινή



Περίπου 4.900.000 νέοι 15 έως 24 ετών ζούσαν με AIDS στα τέλη του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η οποία επισημαίνει πως η επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης μπορεί να μειώσει σε περισσότερο από το μισό τον αριθμό των νέων μολύνσεων από τον HIV μέχρι το 2015.

Τα βήματα που γίνονται είναι σημαντικά, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που δημοσιεύει η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS επισημαίνει πως η έγκαιρη διάγνωση στα βρέφη έχει γίνει τώρα προτεραιότητα και είναι τώρα διαθέσιμη σε περισσότερα παιδιά από ποτέ. Αντιρετροϊκές συνταγές για την πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδί τώρα φθάνουν στο 45% των οροθετικών εγκύων γυναικών παγκοσμίως, ενώ η κάλυψη του τεστ για τον HIV στις εγκύους είναι 78% στην Νότιο Αφρική, 87% στη Μποτσουάνα και 90% στη Ναμίμπια, όλες χώρες με υψηλά ποσοστά εξάπλωσης του AIDS αλλά και η προτεραιότητα που δίδεται στις ανάγκες των παιδιών που πλήττονται από το AIDS είναι πλέον εμφανής στον προγραμματισμό των δράσεων 

Πιο συγκεκριμένα: 

1. Η κάλυψη στον τομέα της πρόληψης της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί αυξάνεται σταθερά. Το 2008, 19 χώρες πέτυχαν κάλυψη 80% ενώ συνολικά την ίδια χρονιά το 21% των εγκύων που ζουν σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες έκαναν τεστ για HIV, σε σύγκριση με 15% το 2007 και 13% το 2006. Αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδί έλαβαν το 45% των οροθετικών εγκύων γυναικών σε σύγκριση με 35% το 2007 και 24% το 2006. Επίσης το 32% των βρεφών που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες έλαβαν αντιρετροϊκά φάρμακα στις χώρες αυτές κατά τη γέννησή τους, σε σύγκριση με 20% το 2007 και 18% το 2006. Όμως πάρα πολλές γυναίκες γόνιμης ηλικίας εξακολουθούν να μολύνονται και πολύ λίγες οροθετικές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν την κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγή. 

2. Ο αριθμός των παιδιών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή συνεχίζει να αυξάνει. Το 2005, μόνο 75.000 παιδιά φορείς (κάτω των 15 ετών) λάμβαναν θεραπεία και 198.000 το 2007 ενώ τα τέλη του 2008 έφθασαν τα 275.700 - ή το 38% - από τα 730.000 παιδιά-φορείς με ανάγκη θεραπείας. Αυτό και μόνο αντιπροσωπεύει μια αύξηση 39% μεταξύ 2007 και 2008. Όμως η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ και έναρξη της θεραπείας δεν είναι ακόμα καθιερωμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες. 

3. Η πρόοδος σε πολλούς δείκτες πρόληψης που σχετίζονται με τους νέους υπήρξε αργή παρά τις σημαντικές προόδους στην ολοκληρωμένη και ορθή ενημέρωση για τον HIV και την αποφυγή της μετάδοσής του. Η γνώση μεταξύ νεαρών γυναικών 15-24 ετών αυξήθηκε 10% ή και περισσότερο σε 17 από τις 45 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία (1999?2008), ενώ αντίστοιχα στους νεαρούς άνδρες αυξήθηκε σε 7 από τις 12 χώρες με παρόμοια στοιχεία. Σε αρκετές χώρες τα ποσοστά γνώσης επικίνδυνων συμπεριφορών μειώθηκαν κατά 5% ή και περισσότερο. 

4. Η χρηματοδότηση για την υποστήριξη των ορφανών και άλλων ευάλωτων παιδιών αυξάνει συνεχώς, όμως το έργο εμποδίζεται συχνά από ανεπαρκή συστήματα υγείας και πρόνοιας και κακό συντονισμό και μόνο το 12% των νοικοκυριών που χρειάζονται δωρεάν εξωτερική υποστήριξη την λαμβάνουν σε σύγκριση με το 80% που είναι ο στόχος της εκστρατείας. 

AIDS και Ελλάδα 

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2009 ανέρχεται σε 9.798. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα μπορεί να είναι και τριπλάσιος, καθώς πολλοί ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν επειδή δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, είτε δεν το έχουν δηλώσει. 

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών. 

Σήμερα οργανώνονται δράσεις-εκδηλώσεις λόγω της ημέρας με ελεύθερη είσοδο. 

Το 2ο Φεστιβάλ Υγείας του Δήμου Αθηναίων με το σύνθημα "Θα πήδαγες χωρίς αλεξίπτωτο; Ενημερώσου, προφυλάξου, εξετάσου, σταμάτησε το AIDS τώρα", στην Πλατεία Συντάγματος, θα παρευρίσκονται 15 φορείς υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ΜΚΟ. Στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία των De Stjil, με τη Φ. Τζαβάρα και στις 6.30 μ.μ δρώμενο της Ομάδας Θεάτρου του PlayBackψ. 

Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στις 6 μ.μ., θα παρουσιαστεί από τους ΓΧΣ, η ταινία «The Positive Ladies, Soccer Club», μια ταινία μικρού μήκους όπου μια ομάδα τεσσάρων οροθετικών γυναικών από τη Ζιμπάμπουε μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με βασικό αντίπαλο το κοινωνικό στίγμα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις. 

Στο Φλοράλ (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων), στις 7μ.μ, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: AIDS: ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ. ΕΣΕΙΣ; Θα συμμετέχουν η J. Sacher (γιατρός ειδικευμένη στο AIDS, Φρανκφούρτη), η Μ. Παπαγιαννίδου (συγγραφέας του βιβλίου "Αντίο AIDS!") και ο δικηγόρος Χρ. Παρίση. 

Τέλος, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, η σημερινή βραδιά από τις 8.30μ.μ και μετά θα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη με σύνθημα "εξετάσου-μάθε-προφυλάξου και προφύλαξε", από την μη κυβερνητική οργάνωση Be Positive και το περιοδικό «City Uncovered».
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

ΠΙΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Επίθεση με οξύ σε συνδικαλίστρια του Σωματείου Καθαριστριών

Επίθεση με καυστικό υγρό έκαναν άγνωστοι στο αυτοκίνητο της συνδικαλίστριας του Σωματείου Καθαριστριών κεντρικής Μακεδονίας, Βενετίας Μανωλοπούλου, στη Θεσσαλονίκη. Η κα.Μανωλοπούλου εργάζεται στο Πανεπιστημίο Μακεδονίας.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, στην πυλωτή της πολυκατοικίας που διαμένει κι ενώ εκείνη βρισκόταν στη γενική συνέλευση καθαριστριών στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η κα.Μανωλοπούλου δεν είχε δεχτεί στο παρελθόν απειλές. Αμέσως μετά την επίθεση η κα.Μανωλοπούλου ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, των οποίων αναμένεται η ανακοίνωση σήμερα. 

Ο συμβολισμός της νέας αυτής προκλητικής ενέργειας δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε σύνδεση με την επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα πριν ένα χρόνο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμα από τρομερά προβλήματα υγείας. 

Η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας στη ΝΕΤ σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε η συνάδελφός της, κα.Μανωλοπούλου, σχολίασε ότι «όσοι κάνουν το κοινωνικό τους έργο το πληρώνουν, ωστόσο, κάθε λανθασμένη κίνηση των εργοδοτών προσβάλλει πρώτα τον εαυτό τους.» 

Αναφερόμενη στη δική της περιπέτεια και τη δήλωσή της ότι συγχωρεί τους δράστες, η κα.Κούνεβα σχολίασε ότι η ίδια είναι μητέρα και γυναίκα και ότι όταν μια γυναίκα γεννά ένα παιδί κάνει όνειρα και δεν σκέφτεται ότι κάποια μέρα μπορεί να γίνει δολοφόνος. Σημείωσε ότι δεν θα μείνει για πολύ στο νοσοκομείο, αλλά για την αποκατάσταση της υγείας της θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια. 

Αντιδράσεις 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Νεολαία Συνασπισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά την τραγική δολοφονική επίθεση στην Κωσταντίνα Κούνεβα, και τις διατυπωμένες απειλές που υπήρχαν εναντίον συνδικαλίστριας σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΑΠΘ λίγες μέρες πριν, γίνεται ακόμα μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες σε εργολαβίες που παλεύουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά. Το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορεί παρά να καταργηθεί». 

«Η Νεολαία Συνασπισμού, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που παρά τις απειλές που δέχονται ,δίνουν ένα φωτεινό παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για τη νέα επίθεση εναντίον συνδικαλίστριας στον τομέα της καθαριότητας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους: «Έναν χρόνο μετά την φρικιαστική επίθεση με οξύ εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, οι απειλές κατά της ζωής εργαζομένων γυναικών στην καθαριότητα, που έχουν συνδικαλιστική δράση, δυστυχώς συνεχίζονται. 

Πριν μια εβδομάδα σε ανακοίνωσή μας για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών» είχαμε επισημάνει ότι: «το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας και των θεσμών του κράτους». 

Μόλις επτά ημέρες μετά είμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να επανέλθουμε, με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό άσκησης βίας εναντίον μιας γυναίκας, μέσω προκλητικών ενεργειών και απειλών που φαίνεται να έχουν στόχο την περιστολή του δικαιώματος συνδικαλιστικής δράσης. Ο δε συμβολισμός της ενέργειας με καυστικό υγρό που παραπέμπει στην ιδιαζώντος απεχθή πράξη της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, καθιστούν την υπόθεση, ιδιαίτερα σοβαρή. 

Με δεδομένο και το γεγονός ότι οι φυσικοί και ηθικοί δράστες της επίθεσης εναντίον της Κούνεβα παραμένουν ακόμη ελεύθεροι, καλούμε τα θεσμικά όργανα του κράτους να διερευνήσουν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το θέμα». 


Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο. 

* Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

ΡΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.






Κυρώσεις σε ιερείς γιατί ψήφισαν στις εκλογές της ΝΔ


«Τα προβλεπόμενα επιτίμια» επέβαλε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος σε 6 ιερείς που υπηρετούν στη Φθιώτιδα, επειδή πήγαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

«Η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται», υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σε ανακοίνωση του, δικαιολογώντας την κίνηση του να επιβάλει ποινές. Στην ίδια ανακοίνωση, η κίνηση των ιερωμένων να μετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. «παρά τις ρητές εντολές και οδηγίες που έχουν λάβει κατά καιρούς στα Ιερατικά Συνέδρια, να μην κομματικοποιούνται και να μην πολιτικοποιούν την ιερωσύνη τους», χαρακτηρίζεται ως «απάδουσα προς την ιερωσύνη».
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Απετράπη πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο



Ρίχνοντας νερό και πετώντας φωτοβολίδες κατάφεραν οι 8 Ελληνες και οι 16 αλλοδαποί - μέλη του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου ΣΙΚΙΝΟΣ που έπλεε 550 ν.μ. Ν.Α. του Ομάν, να αποτρέψουν πειρατεία σε αυτό.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα, όταν το ελληνικό τάνκερ πλεύρισε ταχύπλοο σκάφος, στο οποόιο επέβαιναν ένοπλοι, που άνοιξαν πυρ εναντίον του πληρώματος.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρία "Κυκλάδες Μαριτάϊμ", με έδρα τον Πειραιά, συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, ενώ όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

program-save-energy-buildingsΑπό 50 έως 100 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το ποσό της επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά, σε βάθος τουλάχιστον μιας τετραετίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ.
Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας, οι οποίοι θα αξιολογούν τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.
Για το θέμα των τελών για την ΕΡΤ μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε «ότι σήμερα δεν έχουμε εικόνα για το τι πληρώνουμε για την ενέργεια, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνάει το υπουργείο Περιβάλλοντος και μέσα στο 2010 θα μπορούμε να το συζητήσουμε με τα συναρμόδια υπουργεία».
Τέλος, η υπουργός δήλωσε ότι με το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ «στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ένα μέρος των παλιών μονάδων θα αντικατασταθεί με λιγνιτικές και όπως τόνισε «αυτό δεν έχει να κάνει με τη στροφή μας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
http://www.econews.gr/2009/11/30/program-save-energy-buildings/ Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Από αύριο, Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, υποβολή διακιολογητικών για το είσπραξη χρημάτων απόσυρσης.

Από αύριο, Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, ανοίγουν τις πόρτες τους οι διευθύνσεις μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών, για τους πολίτες που θέλουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την είσπραξη των χρημάτων της απόσυρσης.
Διαβάστε εδώ για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την είσπραξη των χρημάτων. Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Η ΟΛΜΕ ΚΗΡΥΣΣΕΙ 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΟΛΜΕ ΚΗΡΥΣΣΕΙ 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12, [11-2 για τον πρωινό κύκλο και 2-5 για τον απογευματινό

 ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12.30 μμ
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Πανεργατική Απεργία στις 17 Δεκέμβρη


Κάλεσμα συνδικαλιστών
για Πανεργατική Απεργία στις 17 Δεκέμβρη
 
Όχι στον αντεργατικό προϋπολογισμό άγριας λιτότητας
 
Δεν πέρασε μήνας από τις προγραμματικές δηλώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους της ελαστικής και μαύρης εργασίας, τους ανέργους και τους απολυμένους, σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Προϋπολογισμός λιτότητας, νέα σκληρή επίθεση στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση, μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων και αποδοχή των παλιότερων, γενίκευση της «ελαστασφάλειας», σκληρή φορολογία για τους φτωχούς. Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας (Σταθερότητας των υπερκερδών των τραπεζιτών, των βιομήχανων και των χρηματιστηρίων), στο όνομα του δημόσιου χρέους  προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους. Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες, στους εργαζομένους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία!
 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τη ΝΔ προωθεί χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αρχή τους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE, τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους, γενικά τους ελαστικά εργαζόμενους. Αφού τους προσέλαβε τόσα χρόνια για να δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, τώρα με άλλοθι την «αξιοκρατία» και το «χτύπημα του ρουσφετιού» τους πετάει στο δρόμο. Η επίθεση που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι συνολική: ετοιμάζει δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία, ένταση της ανταποδοτικότητας
 
Η πολιτική της λιτότητας και της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος συνεχίζεται. Οι αποφάσεις για ουσιαστικό πάγωμα των μισθών στον δημόσιο  και ιδιωτικό τομέα και η επιδίωξη των βιομηχάνων για μηδενικές αυξήσεις στη νέα ΕΓΣΣΕ δείχνουν το δρόμο. Την ίδια στιγμή το «επίδομα αλληλεγγύης» μόνο «αναδιανομή» δεν αποτελεί, εάν αναλογιστούμε την τεράστια ενίσχυση των τραπεζών που προηγήθηκε.
 
Φέρνουν νέο αντιασφαλιστικό νόμο, για να ολοκληρώσουν ότι άφησαν πίσω τους οι  νόμοι Σιούφα, Ρέπα, Πετραλιά. Χαρίζουν τις εργοδοτικές εισφορές και τα ασφαλιστικά χρέη των βιομηχάνων, παρατείνουν το χρόνο για τη σύνταξη, εξισώνουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες, καρατομούν περισσότερο τη λίστα των ΒΑΕ για τους νεοεισερχόμενους.
 
Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προβλέπεται τρομακτική μείωση των κοινωνικών δαπανών, η μείωση της επιχορήγησης των ταμείων ενώ μένουν άθικτοι ο σύγχρονος κεφαλικός φόρος των 12 δις € τον χρόνο τόκων του χρέους, οι επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες, οι στρατιωτικές δαπάνες. 
 
Στην εκπαίδευση προωθεί ένα άνισο, ταξικό, σχολείο της «αγοράς», με υποταγμένους εκπαιδευτικούς και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς χωρίς δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, με διατήρηση των κολλεγίων και όλης της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ν.Δ..
 
Οι απολύσεις και η ανεργία θα ενταθούν με εφιαλτικούς ρυθμούς, οι ΣΣΕ θα ποδοπατηθούν. Αν τους αφήσουμε …
 
Απέναντι σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό και μια τέτοια επίθεση, καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή δεν μπορεί να υπάρξει. Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες, οι χρηματιστές και οι βιομήχανοι που την δημιούργησαν, όχι οι εργαζόμενοι και η νεολαία!
 
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, το μαζικό λαϊκό κίνημα να ανατρέψει τη νέα επίθεση μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους.
 
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αντί να καλέσουν Πανεργατική Απεργία, προχωράνε σε «κοινωνικό διάλογο» με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση ενώ αποδέχονται τη λογική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. για τα ελλείμματα και την πολιτική των «θυσιών για να βγούμε από την κρίση». Δεν στηρίζουν τους αγώνες που ξεσπούν (λιμενεργάτες, συμβασιούχοι), δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής απάντησης, αρνούνται να εντάξουν στα σωματεία την ελαστική εργασία.
 
Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει σε απεργίες ενάντια στις απολύσεις, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση της ελαστικής εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για να επιστρέψουν στο δημόσιο όσες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για μείωση των ωρών εργασίας, για την υπεράσπιση των σύγχρονων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
 
Η ελπίδα  βρίσκεται στους αγώνες! Το απέδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα, να  ανακαλέσουν απολύσεις, να αποτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε  το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων κάθε χώρου (υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς με βάση την τυπική εργασιακή σχέση) του αγωνιστικού συντονισμού των σωματείων, συνολικά της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.
 
Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η προκήρυξη από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες πανεργατικής απεργίας στις 17/12. Καλούμε τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Είναι πρόκληση να ψηφιστεί προϋπολογισμός λιτότητας και αντεργατικής επίθεσης χωρίς απάντηση με εργατική κινητοποίηση.
 
Καλούμε να συνεδριάσουν τώρα τα ΔΣ των σωματείων, να καλέσουμε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ώστε να κάνουμε υπόθεση της ίδιας της βάσης τηn οργάνωση του αγώνα και την μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.
 
Οι συνδικαλιστές που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θα πάρουμε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.
 
  1. Αγαπητός Θανάσης     ΔΣ εκπ. ΠΕ Β΄ συλλόγου Θεσ/νικης
  2. Αλεξίου Θόδωρος Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττ. - Άνω Λιοσίων
  3. Αναγνωσταράς Γιάννης μέλος ΔΣ εκπ.ΠΕ Γλυφάδας
  4. Ανδρούτσος Γιώργος ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  5. Αντωνόπουλος Παύλος Μέλος ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  6. Αποστολόπουλος Ανδρέας ΕΛΜΕ Ηλείας
  7. Βαινάς Παντελής πρόεδρος συλ εκπ. ΠΕ Αιγάλεω
  8. Βαμβακάς Κώστας ΔΣ Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής
  9. Βασιλειάδης Βασίλης ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας
  10. Βουρεκάς Θοδωρής Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  11. Βουρτσακάκη Άννα Δ.Σ.εκπ. ΠΕ  Γ'  συλλόγου Θεσ/νικης
  12. Γαλάνης Γιώργος πρόεδρος συλ. Εκπ. ΠΕ «Πρόοδος»
  13. Γανιάρη Έφη μέλος ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  14. Γιαννόπουλος Γιάννης ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας
  15. Γιασουρίδου Στέλλα ΕΛΜΕ Περιστερίου
  16. Γκαρανέ Ντίνα μέλος ΔΣ Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  17. Γρηγοριάδου Ελίζα Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής
  18. Δανιήλ Μαρία ΔΣ Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
  19. Δημητούλης Δημήτρης Α΄ΕΛΜΕ Αθήνας
  20. Διαβολάκης Θανάσης ΔΣ ΟΙΕΛΕ
  21. Ζαγανίδης Χρήστος ΕΛΜΕ Ηλείας
  22. Θεοδωρόπουλος Θοδωρής μέλος ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Αθηνα
  23. Θεριανός Κώστας
  24. Ιωαννίδου Γιώτα μέλος ΔΣ Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής
  25. Καββαδία Φωτεινή μέλος ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Αμαρουσίου
  26. Καβακλής Λουκάς συλ εκπ Αριστοτέλης
  27. Καλημερίδης Γιώργος μέλος ΔΣ συλλ. Εκπ. ΠΕ Σύρου-Τήνου-Μυκόνου
  28. Καπακτσής Αλέκος  Δ.Σ.συλ εκπ ΠΕ Υπαίθρου Θεσ/νικης  
  29. Καραγκούνη Βάσω  Δ.Σ. συλλόγου μετεκπαιδευόμενων Θεσ/νικης
  30. Κατσαρού Ιωάννα ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Λαγκαδά Θεσ/νικης
  31. Κατσούλας Στάθης, μέλος Συντονιστικού Ωρομισθίων και ΔΣ συλ εκπ. ΠΕ «Γληνός»
  32. Κοτίνης Χρήστος  Δ.Σ. εκπ ΠΕ Β΄ συλλόγου Θεσ/νικης
  33. Κοτρίκλα Βίκυ Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  34. Κοτρότσιος Νίκος μέλος ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Αιγάλεω
  35. Κουρμπέλης Γιώργος μέλος ΔΣ εκπ.ΠΕ Γλυφάδας
  36. Κουρούκλης Διονύσης πρόεδρος συλ. Εκπ. ΠΕ Νάουσας
  37. Κουτάντος Γιώργος μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ Αμαρουσίου
  38. Κυριακάκης Γιάννης ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων
  39. Λαδά Χριστίνα μέλος ΔΣ σύλλογος «Αριστοτέλης»
  40. Λαθήρας Γιάννης  Γ.Σ. Ν/Τ ΑΔΕΔΥ ΕΔΟΘ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  41. Μαγάλιου Μάτα Δ.Σ  εκπ ΠΕ ΣΤ΄ συλλόγου Θεσ/νικης
  42. Μακρής Βασίλης μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ «Γληνός»
  43. Μακρυγιάννης Στέφανος ΓΣ ΑΔΕΔΥ
  44. Μάλλη Μαρία, αντιπρόεδρος συλ. Εκπ ΠΕ Δράμας
  45. Μάνος Δημήτρης > Δ.Σ. συλ εκπ ΠΕ ΣΤ' ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  46. Μαριόλης Δημήτρης μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ Α΄ Αθήνας
  47. Μαρκάκης Γιάννης μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ «Σωκράτης»
  48. Μαρούτας Γιάννης αντιπρόεδρος συλ. Εκπ. ΠΕ Ανω Λιοσίων
  49. Μαχά Μαρία μέλος ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αθήνας
  50. Μελαμπιανάκη Ζέττα μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ Ν. Σμύρνης
  51. Μιλτσακάκης Μιχάλης Σύλλογος εκπ. ΠΕ. Ρόζα Ιμβριώτη
  52. Μιχαηλίδης Μάριος σύλλογος «Αριστοτέλης»
  53. Μιχαλόπουλος Πάνος ΔΣ Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής
  54. Μπαρούτας Γιώργος, μέλος Συντονιστικού Ωρομισθίων
  55. Μπάτρης Άγγελος Ε ΕΛΜΕ ανατ. Αττικής
  56. Μπαχτή Άννα Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής
  57. Μποτσώλης Φώτης Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  58. Νικολάου Σταμάτης ΔΣ Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
  59. Ντούλας Παναγιώτης ΔΣ Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
  60. Ξοπλίδης Γιώργος   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  61. Ξυδάς Αποστόλης ΔΣ Α ΕΛΜΕ ΔΥΤ. Αττικής
  62. Λυσσίκατος Νίκος γραμματέας συλ εκπ ΠΕ Αμαρουσίου
  63. Πανοπούλου Φωτεινή ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ
  64. Παντελίδης Ντίνος ΔΣ  συλ εκπ ΠΕ Η΄ συλλόγου Θεσ/νικης
  65. Παππά Ιωάννα μέλος ΔΣ συλ. Εκπ. ΠΕ «Έλλη Αλεξίου»
  66. Παπαδόπουλος Γιάννης ΔΣ ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων
  67. Παπαχατζής Ηλίας ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας
  68. Πορτελάνου Μαρία 1ο ΓΕΛ Παπάγου
  69. Ρέππα Ντίνα μέλος ΔΣ ΔΟΕ
  70. Ρέππας Χρήστος αντιπρόεδρος συλ. Εκπ. ΠΕ Αργοσαρωνικού
  71. Σάμιος Παναγιώτης μέλος ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Αιγάλεω
  72. Σμήλιος Ηλίας  Δ.Σ. εκπ ΠΕ Ζ΄ συλλόγου Θεσ/νίκης
  73. Σφαιροπούλου Αθηνά Β ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής
  74. Τζιορτζιώτης Σταύρος ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
  75. Τσολακίδης Χρήστος ΔΣ συλ εκπ ΠΕ Λαγκαδά Θεσ/νικης
  76. Τουλγαρίδης Κώστας μέλος ΔΣ συλλ. Εκπ. «Κ. Σωτηρίου»
  77. Τσαγκαράτου Αιμιλία ΔΣ συλ εκπ Παρθενώνας
  78. Τσιγκούνης Γιάννης μέλος ΔΣ εκπ.ΠΕ Γλυφάδας
  79. Τσιριγώτης Θανάσης Γ΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής
  80. Φατούρου Αγγελική μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ
  81. Φύτρος Πέτρος Ζ ΕΛΜΕ Αθήνας
  82. Φωτοπούλου Βασιλική Β ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής
  83. Χριστοφόρου Νίκος ΔΣ Λαγκαδά Θεσ/νικης
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε «Wall Street Journal»


«Είμαστε αποφασισμένοι για διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία»
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τον τίτλο «Το ελληνικό πρόβλημα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο» και προσθέτει ότι  η «'αναστήλωση' της ελληνικής αξιοπιστίας δεν θα γίνει σε μία νύκτα», καθώς «οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον.»
Στο άρθρο του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει:
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων χρησιμοποιήθηκαν αρκετές μεταφορές προκειμένου να περιγραφεί το δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Οι σχολιαστές χρησιμοποίησαν τα πάντα, από τους 'Αθλους του Ηρακλή' έως τον 'Μύθο του Σίσυφου', και μάλιστα περιέγραψαν την Ελλάδα ως την Ισλανδία του Αιγαίου.»
» Την ίδια στιγμή κατέφθασαν σκληρές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των αγορών, με το κόστος των ελληνικών ομολόγων αλλά και το κόστος ασφάλισης αυτών να έχει ενισχυθεί. Τελικώς ο ουρανός θα μας πέσει στο κεφάλι; Η απάντηση είναι όχι.»
» Πρώτα οι άσχημες ειδήσεις: Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομία σε ύφεση, με μία νοσηρή δημοσιονομική κατάσταση και ένα βαθύ πρόβλημα έλλειψης διαρθρωτικών αλλαγών. Η ύφεση μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική απ' ό,τι σε άλλες χώρες (αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,2% το 2009 και στασιμότητα της ανάπτυξης το 2010), αλλά σαφώς η πορεία του ΑΕΠ είναι δυσμενής, με δεδομένη την υγιή ανάπτυξη της τάξης του 5% τα τελευταία χρόνια.»
» Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δραματική, με το έλλειμμα να βρίσκεται στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και το χρέος να διογκώνεται στο 110% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, η ελληνική στατιστική υπηρεσία αλλά και η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο μισό αυτού όπου τελικά είναι. Επίσης, τα προβλήματα συνδυάζονται με ένα επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου που είναι αποτυχημένο.»
» Τώρα οι καλές ειδήσεις: Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε βασισμένη σε μία πλατφόρμα αλλαγών και διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτές τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι, αν και η κυβέρνησή μας δεν είναι υπεύθυνη για το χάος που παρέλαβε, γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει και έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Μόλις ύστερα από έναν μήνα στην εξουσία στείλαμε στη Βουλή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, μέσω του οποίου το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Σχεδόν το 50% αυτής της διόρθωσης θα προέλθει από τα επονομαζόμενα μόνιμα μέτρα, μέσω μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.»
» Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται ορισμένες σκληρές επιλογές: περιλαμβάνεται η πρώτη μείωση των πρωτογενών δαπανών για πρώτη φορά. Μείωση 25% των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα το 2010. Σταδιακή μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, καθώς μόλις ένας εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται.»
» Την ίδια στιγμή, και προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο του ελλείμματος, έχουμε μεταφέρει αρκετές δημόσιες δαπάνες ώστε να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης και προστασία των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι αμυντικές δαπάνες, ενώ οι αντίστοιχες για την υγεία, την εκπαίδευση και τις δημόσιες επενδύσεις έχουν αυξηθεί.»
» Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, να την καταστήσουμε ανεξάρτητη και να την απαλλάξουμε από πολιτικές παρεμβάσεις. Επίσης, έως το τέλος του έτους αναμένουμε μία έκθεση από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για αναζωογόνηση του προϋπολογισμού, ενώ μέσω αυτών η μέθοδος κατάρτισής του θα είναι μακροχρόνιας διάρκειας και για πρώτη φορά οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα.»
» Η δημόσια διαβούλευση για το Ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει και θα είναι συγκεκριμένης και σύντομης διάρκειας. Έως τον Απρίλιο του 2010 στοχεύουμε να πραγματοποιήσουμε σειρά αλλαγών μέσω των οποίων θα υπάρξει μακροχρόνια σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και των δημοσιονομικών. Έχει ήδη ξεκινήσει μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και ο αντίστοιχος νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Μέσω αυτού θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, ενώ θα παταχθεί και η μακροχρόνια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.»
» Βασικός στόχος, όμως, είναι η στήριξη της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς εργασίας. Κλειδί γι' αυτό αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστική χώρα για επενδύσεις τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές αλλά και η στροφή σε νέες βιομηχανίες και αγορές. Πρόκειται για την πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προσπαθούμε να επιτύχουμε μέσω μείωσης στη γραφειοκρατία, πάταξης της διαφθοράς και της έλλειψης διαφάνειας στον δημόσιο τομέα, μέσα από την απελευθέρωση των αγορών και μέσω της μεταφοράς των δημόσιων επενδύσεων σε άλλους τομείς όπως η πράσινη οικονομία.»
» Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Βέβαια ο χρόνος είναι ένα σπάνιο... εμπόρευμα στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο παγκοσμίως. Η νέα κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Αλλά η... αναστήλωση της ελληνικής αξιοπιστίας δεν θα γίνει εν μια νυκτί. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον.»
» Ως εκ τούτου -μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα- αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη από τους εταίρους της είναι ουσιαστικά μία άρση της δυσπιστίας», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.


Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...