Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Λιονέλ Μέσι: ο βασιλιάς του κόσμου της μπαλας!

Πριν δύο χρόνια ήρθε 3ος, πέρυσι ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου και φέτος ήρθε -απολύτως δίκαια- η σειρά του.

Ο Λιονέλ Μέσι έγραψε ιστορία καθώς κατέκτησε το βραβείο της "Χρυσής Μπάλας" για το 2009, που δίνει το έγκυρο γαλλικό περιοδικό "France Football" για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη κάθε χρονιά, και έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη "χώρα του τανγκό" που παίρνει αυτόν τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο.

"Ειλικρινά ήξερα ότι ήμουν μεταξύ των φαβορί επειδή η Μπαρτσελόνα είχε μία χρονιά γεμάτη από αποτελέσματα μέσα στο 2009. Δεν περίμενα όμως σίγουρα να νικήσω με τόση μεγάλη διαφορά", τόνισε ο Λιονέλ Μέσι μετά την επισημοποίηση της επιλογής του για τον τίτλο της "Χρυσής Μπάλας", και συνέχισε:

"Η Χρυσή Μπάλα είναι πολύ σημαντικό βραβείο για μένα: όλοι οι παίκτες που το έχουν κατακτήσει ήταν σπουδαίοι και υπάρχουν και πρωταθλητές που δεν έχουν κερδίσει ποτέ αυτό το βραβείο.

Αυτό το βραβείο είναι για μένα μία μεγάλη τιμή και το να είμαι ο πρώτος Αργεντινός που το κατακτά με συγκινεί περισσότερο. Αφιερώνω αυτή την επιτυχία στην οικογένειά μου που ήταν πάντα κοντά μου τη στιγμή που είχα ανάγκη.

Τώρα το δύσκολο να είναι να διατηρηθώ εκεί, δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβω το 2009".


Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα θριάμβευσε στην ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παίρνοντας τις 473 από τους 480 ψήφους που μπορούσε να διεκδικήσει, και φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Πρωτάθλημα Ισπανίας, Copa del Rey, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ήταν τα τέσσερα ανεκτίμητα λάφυρά του μέσα στη χρονιά, ενώ αν συνυπολογιστεί ότι πήρε ως μέλος της Εθνικής Αργεντινής την πρόκριση για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, τότε μιλάμε για χρονιά βγαλμένη από τα παραμύθια.

Ως παραμύθι μπορεί μάλιστα να δει κάποιος την πορεία του Λιονέλ Μέσι προς την κορυφή του κόσμου, και το SPORT 24 σας παρουσιάζει 24 πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε για τον νέο κάτοχο της "Χρυσής Μπάλας", τον άνθρωπο που για πολλούς είναι αυτός που μπορεί να ξεπεράσει (αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς) ακόμα και τον κορυφαίο των κορυφαίων στην Αργεντινή, τον Ντιέγο Μαραντόνα.

1. Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής. Οι γονείς του είναι ο Χόρχε και η Σελία Μέσι, ενώ έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια, τον Ροντρίγκο, τον Ματίας και την Μαρία Σολ.

2. Στην ηλικία των 11 ετών, ιατρική διάγνωση έδειξε ότι είχε πρόβλημα εκ γενετής όπου το σώμα του δεν παρήγαγε κάποια ορμόνη απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Η Ρίβερ Πλέιτ έγινε η πρώτη ομάδα που ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει όμως δεν είχε αρκετά χρήματα να δώσει για τη θεραπεία του, που κόστιζε 900 δολάρια το μήνα. Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρέσακ, είχε μάθει για το ταλέντο του Μέσι από συγγενείς του μικρού στην Καταλονία, και έτσι μετά από λίγο καιρό ο νεαρός ταξίδεψε στην Ισπανία με τον πατέρα του για να δοκιμαστεί από τους "μπλαουγκράνα".

3. Ο Μέσι έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε φιλικό κόντρα στην Πόρτο στις 16 Νοεμβρίου 2003 (σε ηλικία 16 ετών και 145 ημερών). Σε λιγότερο από έναν χρόνο, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα στο τοπικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ στις 16 Οκτωβρίου 2004 (σε ηλικία 17 ετών και 114 ημερών), με αποτέλεσμα να γίνει ο τρίτος νεότερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και ο νεότερος που έχει αγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα (ρεκόρ που του πήρε πάντως το 2007 ο συμπαίκτης του Μπόγιαν Κρκιτς).

4. Πέτυχε το πρώτο του επίσημο γκολ με αντίπαλο την Αλμπαθέτε την 1η Μαΐου 2005 (σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών), και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα που σκοράρει σε αγώνα πρωταθλήματος (και αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε από τον Κρκιτς, ο οποίος σκόραρε το 2007 από ασίστ του... Μέσι).

5. Ο Μέσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο "Καμπ Νόου" στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2005-06 με αντίπαλο την Ουντινέζε, ενώ εκείνη τη μαγική σεζόν για τη Μπαρτσελόνα που έληξε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Αργεντινός άσος σκόραρε μία φορά σε έξι ματς στην Ευρώπη, με τη σεζόν να σταματάει πρόωρα για αυτόν στις 7 Μαρτίου 2006 λόγω τραυματισμού.

6. Η εποχή της καθιέρωσης του Μέσι στη βασική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα έρχεται τη σεζόν 2006-07, με τον Λατίνο μάγο να έχει απολογισμό 14 γκολ σε 26 παρουσίες του στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

7. Στις 11 Μαρτίου 2007 έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο "Clasico" καθώς πέτυχε χατ-τρικ στο χορταστικό 3-3 μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης στο σπίτι των Καταλανών (το τελευταίο γκολ στις καθυστερήσεις μετά από υπέροχη ατομική ενέργεια). Έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από τον Ιβάν Ζαμοράνο (το είχε κάνει για λογαριασμό της Ρεάλ τη σεζόν 1994-95) που πετύχαινε τρία γκολ στο μεγαλύτερο -κατά πολλούς- ντέρμπι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

8. Φυσικά, με το κατόρθωμά του αυτό ο Μέσι έγινε και ο νεαρότερος παίκτης που έχει δει το όνομά του να μπαίνει στη λίστα των σκόρερ στην τιτανομαχία Μπάρτσα-Ρεάλ.

9. Στις 18 Απριλίου 2007 κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο... 21 χρόνια πίσω, καθώς πέτυχε ένα γκολ-καρμπόν με αυτό του Ντιέγο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986, όταν είχε περάσει όλη σχεδόν την άμυνα της Αγγλίας στον ιστορικό προημιτελικό (είχε προηγηθεί το "χέρι του Θεού" από τον κορυφαίο Αργεντινό παίκτη όλων των εποχών), με τον Μέσι να κάνει άνω-κάτω την άμυνα της Χετάφε σε αγώνα για το Copa del Rey.

10. Ομοιότητες με το γκολ του Μαραντόνα; Έτρεξε περίπου την ίδια απόσταση (62 μέτρα), πέρασε τον ίδιο αριθμό παικτών (έξι παίκτες μαζί με τον γκολκίπερ), έστειλε τη μπάλα στην ίδια εστία από την ίδια περίπου θέση και έτρεξε προς το σημαιάκι του κόρνερ όπως έκανε και ο Μαραντόνα στο Μεξικό. "Ήταν το ομορφότερο γκολ που έχω δει ποτέ στη ζωή μου", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς ο Ντέκο, με τον ισπανικό Τύπο να τον αποκαλεί την επόμενη ημέρα "Μεσιντόνα".

11. Την ίδια σεζόν, ο Μέσι μιμήθηκε και το πρώτο γκολ του Μαραντόνα κόντρα στους Άγγλους το 1986, καθώς χρησιμοποίησε και αυτός το χέρι του σε αγώνα με την Εσπανιόλ, για να προλάβει τον γκολκίπερ Κάρλος Καμενί και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το εντυπωσιακό είναι πως η ιστορία επαναλήφθηκε 100% αφού παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών της Εσπανιόλ, διαιτητής και βοηθός δεν αντιλήφθηκαν την "απάτη" του Μέσι και πήγαν στη σέντρα.

12. Στις 27 Φεβρουαρίου 2008 έπαιξε το 100ο επίσημο παιχνίδι του με τη Μπαρτσελόνα κόντρα στη Βαλένθια.

13. Την περασμένη σεζόν η Μπαρτσελόνα συνέτριψε με 6-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" υποχρεώνοντας τη "βασίλισσα" στην πιο βαριά ήττα της από το 1930, με τον Μέσι να "εκτελεί" δύο φορές τον Ίκερ Κασίγιας, φτάνοντας σε αυτό το παιχνίδι τα 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (σταμάτησε τελικά στα 38 γκολ).

14. Ο πανηγυρισμός του και στα δύο γκολ ήταν ξεχωριστός και άκρως συγκινητικός: κατευθύνθηκε προς το κόρνερ και σηκώνοντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έδειξε από κάτω φανέλα που έγραφε "Síndrome X Fràgil", θέλοντας να δείξει τη συμπαράστασή τους στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.

15. Στις 13 Μαΐου 2009 πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο Ισπανίας στην καριέρα του, με τον ίδιο να έχει ένα γκολ και μία ασίστ στην επικράτηση της Μπαρτσελόνα με 4-1 στον τελικό επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που φιλοξενήθηκε στο "Μεστάγια".

16. Ως μέλος της Μπαρτσελόνα ο Μέσι κατέκτησε πέρυσι το τρεμπλ έχοντας καθοριστική συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις (στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το 2-0 νικώντας με... κεφαλιά τον Φαν ντερ Σάαρ), με τους Καταλανούς να γίνονται ο πρώτος ισπανικός σύλλογος που "σκουπίζει" και τους τρεις τίτλους.

17. Στις 18 Σεπτεμβρίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα που έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2016, με τη ρήτρα αποδέσμευσής του να ορίζεται στα 250.000.000 ευρώ και τον ίδιο να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ισπανική Λίγκα με ετήσιες αποδοχές 9.500.000 ευρώ.

18. Στις 17 Αυγούστου 2005 έκανε το διεθνές ντεμπούτο του με την Εθνική Αργεντινής (σε ηλικία 18 ετών) κόντρα στην Ουγγαρία όπου όμως αποβλήθηκε λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ενώ ξεκίνησε για πρώτη φορά ως βασικός λίγος μήνες αργότερα με αντίπαλο το Περού.

19. Παρά τον τραυματισμό του στο τέλος της σεζόν 2005-06, πρόλαβε και πήγε στο Μουντιάλ της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006. Στο νικηφόρο ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού έμεινε στον πάγκο, ενώ στον αγώνα με τη Σερβία πέρασε ως αλλαγή στο 74' αντί του Μάξι Ροντρίγκες και έγινε ο νεότερος παίκτης που εκπροσώπησε ποτέ την "αλμπισελέστε" σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

20. Στον θρίαμβο με 6-0 επί της Σερβίας, ο άσος της Μπαρτσελόνα πέτυχε το τελευταίο γκολ, και έγινε έτσι ο νεότερος σκόρερ στη συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και ο έκτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

21. Στις 28 Μαρτίου 2009 ο Μέσι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το Νο 10 στην Εθνική Αργεντινή, στον αγώνα με τη Βενεζουέλα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, σε ένα ματς που ο Ντιέγο Μαραντόνα έκανε μάλιστα το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

22. Αν και είναι μόλις 22 ετών, έχει προλάβει να γευτεί αμέτρητες διακρίσεις, με το παλμαρέ του να περιλαμβάνει: 3 πρωταθλήματα Ισπανίας (2004-05, 2005-06, 2008-09), 1 Κύπελλο Ισπανίας (2008-09), 3 ισπανικά Σούπερ Καπ (2005, 2006, 2009), 2 Τσάμπιονς Λιγκ (2005-06, 2008-2009), 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2009), χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2005 και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

23. Την 1η Δεκεμβρίου 2009 το γαλλικό περιοδικό "France Football" ανακοίνωσε πως το βραβείο της "Χρυσής Μπάλας" για αυτή τη χρονιά απονέμεται στον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος παίρνει ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής ήταν στην αντίστοιχη τριάδα τις δύο προηγούμενες χρονιές (3ος το 2007 και 2ος το 2008) ενώ έγινε ο πρώτος Αργεντινός που κατακτά την "Xρυσή Mπάλα" (ο Αργεντινός Ομάρ Σίβορι το πέτυχε το 1961 αλλά είχε πολιτογραφηθεί Ιταλός) και ο δεύτερος νεότερος μετά τον Μάικλ Όουεν, οποίος πήρε το βραβείο στα 21 του χρόνια το 2001.

24. Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο όγδοος παίκτης που έχει κατακτήσει τη "Χρυσή Μπάλα" ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, μετά τους Λουίς Σουάρες (1960), Γιόχαν Κρόιφ (1973, 1974), Κρίστο Στόιτσκοφ (1994), Ρονάλντο (1997), Ριβάλντο (1999), Λουίς Φίγκο (2000) και Ροναλντίνιο (2005).

Απολαύστε τα μαγικά από τον κάτοχο της "Χρυσής Μπάλας" για το 2009, Λιονέλ Μέσι:

 http://www.youtube.com/watch?v=5t3KgXbxHnc&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=5oxORXLSN9Q&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=G5UksOpQL2E&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=KZnUr8lcqjo&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=KegBzsl5IZ4&feature=player_embedded


http://www.sport24.gr/html/ent/739/ent.330739.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου