Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ... ΑΕΚ! Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ... ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΧΗ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΜΗ: ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ... ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.




Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Κούλης, υπογράμμισε μέσω της επιστολή του, ότι πολλά από αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι αποτέλεσμα υπερβολής.

«ΠΡΟΣ: Κύριο Ανδρέα Δημάτο, Κύριο Γιαννη Καραλή, Κύριο Βαγγελη Μπραουδάκη, Κύριο Βασίλη Σαμπράκο, Κύριο Μιχάλη Τσώχο,

Aγαπητοί Ανδρέα, Γιάννη, Βαγγέλη, Βασίλη και Μιχάλη,

Μια και κατάφερε μια ομάδα 150 να διακόψει την εκπομπή σας και να στερήσει από τον κόσμο της ΑΕΚ αλλά και όλο το φίλαθλο κοινό ένα δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της ομάδας Νικολαίδη, θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσω εγώ σε μερικές τουλάχιστον από τις ερωτήσεις πού έγιναν από εσάς το βράδυ της Τετάρτης και οι οποίες δεν απαντήθηκαν.

Παρ` όλο πού έχω από καιρό αποχωρήσει από τα διοικητικά της ΑΕΚ, πιστεύω πως είναι αναγκαίο να απαντηθούν τα ερωτήματα όσο μπορώ καλύτερα γιατί η κακή πληροφόρηση μεγαλώνει το κλίμα απογοήτευσης και οργής τη στιγμή που στην ΑΕΚ χρειάζεται καθαρό μυαλό και ηρεμία σε όποιον αναλάβει την ομάδα την επόμενη ημέρα.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιώ είναι είτε δημόσια στοιχεία, όπως οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί, είτε στοιχεία βασισμένα σε συζητήσεις πού είχαμε οι μέτοχοι για σημαντικά θέματα. Μερικά, όπως στοιχεία άλλων ομάδων, είναι εξ' ανάγκης προσεγγιστικά. Χρησιμοποίησα την βοήθεια ενός πρώην στελέχους της ΠΑΕ για να βεβαιωθώ για τα στοιχεία. Για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι οι απαντήσεις μου είναι σωστές. Εάν αποκλίνουν από την πραγματικότητα οι αποκλίσεις πρέπει να είναι πολύ μικρές.

Ο κ. Θανοπουλος ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2004 στην ΑΕΚ «μπήκαν» 150 εκ. Πολύς κόσμος ρωτάει: τι έγιναν αυτά τα λεφτά;

Από το 2004 πράγματι η ΑΕΚ είχε εισροές πάνω από 150 εκ. (μπορώ να μιλήσω με ακρίβεια μέχρι την άνοιξη του 2009 και κατά προσέγγιση μετά). Στα τέσσερα πρώτα χρόνια , μέχρι τον Ιούνιο του 2008, οι μέτοχοι είχαν βάλει 25 εκ., η ΑΕΚ πήρε δάνεια 12.3 εκ. (Morgan Stanley 9 εκ. και με εγγυήσεις μετόχων άλλα 3.3 εκ.) και στα τέσσερα χρόνια τα έσοδα από όλες τίς πηγές ήταν 97 εκ.

Τα τελευταία αποτελούντο από 19 εκ. χορηγίες/ διαφημίσεις, 23 εκ. τηλεοπτικά Ελλάδας και Ευρώπης, 38 εκ. εισιτήρια, 9 εκ. λοιπά και 8 εκ. έκτακτα έσοδα η έσοδα προηγουμένων χρήσεων. Σύνολο εισροών 134 εκ. τα πρώτα τέσσερα χρόνια..Τον τελευταίο χρόνο, το 2009, οι μέτοχοι έβαλαν καί άλλα χρήματα και , βέβαια, η ΠΑΕ είχε έσοδα γύρω στα 23 εκ.

Η απάντηση στο ερώτημα πού διατέθηκαν είναι απλή: τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε έξοδα της λειτουργίας της ΑΕΚ (115 εκ. στα τέσσερα πρώτα χρόνια), αποπληρωμή 19 εκ. απο τα 23.3 εκ. των υποχρεώσεων που παρέμειναν μετά το 44 και 1.7 εκ. αποπληρωμές του δανείου της Morgan Stanley.1. Το σύνολο για τα τέσσερα χρόνια είναι 136 εκ.

Τα 115 εκ. έξοδα αποτελούνται από 52 εκ. έξοδα ομάδας (συμβόλαια παικτών και προπονητών, σπίτια παικτών, σκάουτερς), 19 εκ. έξοδα αγώνων ( ΟΑΚΑ, ερασιτεχνική, ταξίδια, ασφάλεια), 9 εκ. διοικητικά (μισθοί προσωπικού και παικτών-πέρα από τα συμβόλαια, ΙΚΑ, ενοίκια) , 20 εκ. λοιπά (ακαδημίες, ιατρικό, τόκοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ) και 15 εκ. μη λειτουργικά (λογιστικές ζημιές και ζημιές από λύσεις συμβολαίων). Και βέβαια τον τελευταίο χρόνο η ΑΕΚ είχε έξοδα πιθανότατα πάνω από 30 εκ.

Επειδή όμως μερικά από τα έσοδα και τα έξοδα που αναφέρονται παραπάνω είναι μη ταμειακά ( είναι λογιστικά όπως η ζημιά η το κέρδος από τη λύση ενός συμβολαίου) είναι δύσκολο κανείς από έξω να δώσει μια λεπτομερή ανάλυση όλων των ταμειακών ροών. Για αυτό τον λόγο και πρότεινα στους μετόχους να προσληφθεί μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία η οποία να δώσει την πλήρη και λεπτομερή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ.

Πόσες ήταν οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ όταν έφυγε ο Ντέμης;

Οπως δείχνει ο δημοσιευμένος ισολογισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ,οι υποχρεώσεις της στίς 30 Ιουνίου 2008 (το τέλος του τελευταίου χρόνου της προεδρίας του Ντέμη) ηταν 27.3 εκ.Ευρω. Αυτά περιήχαν: 8.7 εκ. σε προμηθευτες και επιταγές ( Puma, TUI, OAKA) στην κανονικη ροη πληρωμων μιας εταιρείας, 8 εκ. σε φορους πληρωτέους , μεταξυ των οποίων το υπόλοιπο του 44 και του «νομου Ζαγοράκη», 7.3 εκ.στη Morgan Stanley και

* 3,3 εκ. σε ένα δάνειο γιά το οποίο οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντέμη, έδωσαν προσωπικες εγγυήσεις.

Η διαφορά με τα 45.8 εκ. που αναφέρονται στον ισολογισμό ειναι τα 18.5 εκ. συμβόλαια ποδοσφαιριστών στα οποία συμπεριλαμβάνονται καί πολυετή συμβόλαια. Αυτά ειναι απλα τα συμβόλαια και αντισταθμίζονται με αντίστοιχη εγγραφή στο ενεργητικό.

Αυτά τα 27 εκ. είναι συγκρίσιμα με τίς υποχρεώσεις άλλων μεγάλων Ελληνικών ομάδων. Την ίδια χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ είχε 22 εκ. , Ο Παναθηναικός 16-18 εκ. και ο ΟΣΦΠ 50-60 εκ. ( Οι ισολογισμοι των ΠΑΟ, ΟΣΦΠ δέν δείχνουν με την ίδια λεπτομέρεια που έχουν οι ΑΕΚ καιο ΠΑΟΚ και, ο υπολογισμός κατ'ανάγκην έγινε κατά προσέγγιση. Το σύνολο των υποχρεώσεων αυτων των δυο ομάδων- συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών -ηταν 30.9 εκ. για τον ΠΑΟ και 83.5 εκ. για τον ΟΣΦΠ).

Επίσης τα 29 εκ. υποχρεώσεις της ΑΕΚ συγκρινόμενες με τα 23 εκ. πού είχε η ΑΕΚ μετα το 44 δείχνουν μία πολύ πιο υγειή εταιρεία μιά καί το 2008 η ΑΕΚ είχε διπλάσια έσοδα, μια πολύ καλύτερη υποδομή (εμπορικά τμήματα, ακαδημείες, τμήμα scouting κτλ) καθώς καί παίκτες με αξία μεταπώλησης σημαντικά μεγαλύτερη απο τα τότε συμβόλαια τους.

Είναι δε, αν μου επιτραπεί και μια προσωπική παρατήρηση, δείγμα τής μιζέριας πού είχε καταλάβει όλο τόν κόσμο της ΑΕΚ μετά τον Μαίο του 2008, οτι όταν ο Τάκης Κανελλόπουλος πρότεινε τήν πώληση ποσοστού της ΑΕΚ με τούς ίδιους όρους με τούς οποίους είχε μόλις πούλησει ο Παναθηναικός ( 32% για 64 εκ. αύξηση κεφαλαίου) η πρόταση του θεωρήθηκε εξωπραγματική η αστεία!!!.

Και όμως ο Παναθηναικός είχε παρόμοια έσοδα, περίπου 10 εκ. λιγότερες υποχρεώσεις και, βέβαια, παρόμοιους στόχους και επιδόσεις τα τελευταία χρόνια ενώ το προπονητικό του κέντρο δεν περιλαμβάνονταν στην συμφωνία.

Αλλά η ΑΕΚ είχε και μία «τρύπα» γύρω στα 8-9 εκ. για την χρονιά που ξεκίναγε.

Η ΑΕΚ όντως αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2008 ένα έλλειμμα ρευστότητας. Τα έσοδα του 2007-08 ήταν μικρότερα από τα έξοδα. Επί πλέον για το 2008-09 προβλεπόταν μία ακόμη ζημιά μια και τα έξοδα προβλέπονταν να ξεπερνούσαν και πάλι τα 30 εκ.

Τον Μάιο, Ιούνιο οι μέτοχοι κάλυψαν την ταμειακή ζημιά του 2008 ( ένα μέρος τής ζημιάς που φαίνεται στα επίσημα αποτελέσματα χρήσεως είναι προέρχεται από λύσεις συμβολαίων και δεν επηρεάζει άμεσα τα ταμειακά αποτελέσματα) βάζοντας άλλα 3.3 εκ. φτάνοντας έτσι από το 2004 στα 25 εκ.

Αλλά παρέμεναν άλλα 8-9 εκ. τα οποία έπρεπε να βρεθούν.. Η αιτία βέβαια για αυτή την «τρύπα» ήταν η υπέρβαση πού έγινε στο ποδοσφαιρικό budget το καλοκαίρι του 2007 και συνεχίστηκε το 2008. Με άλλα λόγια η ΑΕΚ επένδυσε πιο πολύ από ότι επέτρεπαν τα έσοδα της σε παίκτες και προπονητές..

Ηταν σαν μία βιομηχανική εταιρεία να κτίσει ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο η να αγοράσει παραπάνω μηχανήματα από ότι μπορεί. Ο τρόπος πού θεραπεύεται είναι η να πουλήσει τα παραπάνω μηχανήματα (παίκτες στην περίπτωση της ΑΕΚ) ή να καλύψει το κενό με νέα χρήματα από αύξηση κεφαλαίου η δανεισμό.

Οι μέτοχοι, πού, όπως ανέφερα παραπάνω, είχαν ήδη βάλει στα 3.3 εκ. νωρίτερα το καλοκαίρι, αποφάσισαν να καλυφθεί αυτή η «τρύπα» με ισόποση αύξηση κεφαλαίου και δανεισμό. Τον Αύγουστο συζητήθηκε αύξηση 7 εκ. και 7 εκ. νέο δάνειο. Το μεγαλύτερο αυτό ποσό θεωρήθηκε αναγκαίο για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του 44 και του «νόμου Ζαγοράκη» ώστε ο καινούργιος πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος (ο οποίος πλέον θα είχε δικαίωμα υπογραφής) να μην είχε τη δαμόκλειο σπάθη της δέσμευσης της περιουσίας του, όπως είχε ο Ντέμης και ο Γιώργος ο Ρόκκας αλλά και να ελευθερωθεί ο Ντέμης από δεσμεύσεις μια και δεν θα είχε πλέον ανάμειξη στη διοίκηση.

Αργότερα μετά τον αποκλεισμό από τα προκαταρκτικά του κυπέλλου UEFA αυτή η διαφορά εσόδων εξόδων αυξήθηκε κατά περίπου 2 εκ. Στους τελευταίους μήνες του 2008 οι μέτοχοι κατέβαλαν γύρω στα 3 ακόμα εκ. ενώ το δάνειο δεν έγινε ποτέ.

Γιατί το ΔΣ αποφάσισε την πώληση της ΑΕΚ για 1 Ευρώ τον Ιανουάριο του 2009;

Η απάντηση συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη ερώτηση. Τον Δεκέμβριο του 2008 παρ' ότι οι μέτοχοι έβαλαν άλλα 3 εκ. μετά τον Αύγουστο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που εισέφεραν στην ΑΕΚ από τον Μάιο του 2004 στα 28 εκ, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

Οπως ανέφερα παραπάνω, οι ταμειακές ανάγκες είχε αποφασιστεί να καλυφθούν απο καινούργια αύξηση κεφαλαίου 7 εκ. και ένα ισόποσο δάνειο ?για το οποίο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2009 είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει .

Τον Ιανουάριο ο Γ. Κιντής βλέποντας ότι η οικονομική κρίση είχε περιορίσει το ενδιαφέρον των μετόχων να συνεισφέρουν για ακόμα μια φορά μεγάλα ποσά και δεδομένου ότι υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι αν οι μέτοχοι δεν στεκόντουσαν εμπόδιο, τότε άλλοι επενδυτές θα έβαζαν τεράστια ποσά στην ΑΕΚ, πρότεινε να καλέσουμε οποιονδήποτε σοβαρό ενδιαφερόμενο να αγοράσει την ομάδα αναλαμβάνοντας απλώς τις υποχρεώσεις της.

Ετσι δεν θα κατηγορούσε κανείς τούς μετόχους ότι κρατάνε την ΑΕΚ όμηρο και εμποδίζουν άλλους που θέλουν να γιγαντώσουν την ομάδα να το κάνουν. Εάν κάποιος επενδυτής απαιτούσε όλες τις μετοχές της ΠΑΕ για να αναλάβει τις υποχρεώσεις, τότε οι μέτοχοι θα ήταν διατεθειμένοι να χάσουν όλα όσα έβαλαν στην ΑΕΚ προκειμένου να μην εμποδίσουν την άνθηση της ομάδας.

Εάν πάλι δεν εμφανιζόταν κανείς, τότε θα πρότειναν ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που είχε η ομάδα Ντέμη το 2004. Αυτό πού κάνει κάθε νοικοκυριό και κάθε σοβαρή επιχείρηση μικρή η μεγάλη : Η ΑΕΚ θα ξόδευε μόνο όσο εισόδημα είχε. Μάλιστα η διοίκηση θα παρουσίαζε το σχέδιο στον κόσμο της ΑΕΚ και θα το έθετε σε ψηφοφορία από όλους όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας από το 2004 και μετά.

Εξυπακούεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι μέτοχοι μαζί με το δάνειο που ανέφερα παραπάνω θα κάλυπταν τα έξοδα της ομάδας ενώ μετά το «νοικοκύρεμα» θα ήταν πάντα ανοικτοί σε ενδιαφερόμενους νέους επενδυτές.

Στη συνάντηση των μετόχων η μεγάλη πλειοψηφία δέχτηκε την πρόταση Κιντή η δε απόφαση έγινε δεκτή παμψηφεί από το ΔΣ την ίδια ημέρα. 2 Δυστυχώς ούτε κανείς ενδιαφερόμενος εμφανίστηκε αλλά ούτε το σχέδιο Κιντή εφαρμόστηκε. Μερικές ημέρες μετά το ΔΣ ο τότε πρόεδρος ζήτησε να επιβεβαιώσουν ο μεν μέτοχος που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, το ποσό του δανείου, οι δε υπόλοιποι μέτοχοι τα ποσά που θα συνείσφεραν στην αύξηση κεφαλαίου.

Για το μεν θέμα του δανείου μετά από μια εβδομάδα ήρθε η απάντηση ότι το δάνειο δεν ήταν τελικά σίγουρο και, εάν εγκρινόταν θα ήταν για ένα πολύ μικρότερο ποσό.. Αλλά και από τούς υπόλοιπους μετόχους από ότι γνωρίζω δεν δόθηκε καμία θετική απάντηση για παραπάνω αύξηση κεφαλαίου. Έτσι, μη έχοντας την δυνατότητα να σχεδιάσει ένα πλάνο πού θα κάλυπτε έστω και τις άμεσες ανάγκες τις ομάδας ο Γ. Κιντής παραιτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

1 ένα δάνειο ύψους 6.3 εκ. που προυπήρχε της Morgan Stanley αποπληρώθηκε απο το αυτό και έτσι χρησιμοποιώ τα καθαρό ποσό

2 Γιά την ιστορία πρέπει να αναφέρω οτι ο Ντέμης, ο οποίος δεν συμμετείχε στίς συναντήσεις μετά την παραίτηση του, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΔΣ μας έστειλε γράμμα στό οποίο εξέφραζε τη διαφωνία του με αυτή την απόφαση».
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΓΔ 17:19  2.207,94  -5,53  -0,25%  Τζίρος 129,78 εκ. € Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΟΛ. "ΣΥΝ ΓΥΝΑΙΞΙ ΚΑΙ ... ΤΕΚΝΟ". ΔΕΝ ΚΡΥΩΣΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΣ.




Το ΔΣ της εταιρίας συγκροτήθηκε σε σώμα, ως ακολούθως:
 Σταύρος Ψυχάρης, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
 Παναγιώτης Ψυχάρης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος
 Cebrian Juan Luis, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 Colombani Jean Marie, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 Παντελής Καψής, εκτελεστικό μέλος
 Νικόλαος Κορίτσας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 Τρύφων Κουταλίδης, εκτελεστικό μέλος
 Ιωάννης Μάνος, εκτελεστικό μέλος
 Στέργιος Νέζης, εκτελεστικό μέλος
 Iωάννης Παράσχης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 Νικόλαος Πεφάνης, εκτελεστικό μέλος
 Βίκτωρ Ρέστης, μη εκτελεστικό μέλος
 Αντώνιος Τριφύλλης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 Χριστίνα Τσούτσουρα -Ψυχάρη, εκτελεστικό μέλος.
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.


Τρία παιδιά από τη Γερμανία, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί έπειτα από την απαγωγή τους τον προηγούμενο Ιούνιο στην Υεμένη, εμφανίζονται ζωντανά σε ένα βίντεο που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...

H FIAT ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ZASTAVA


Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μλάντιαν Ντίνκιτς και ο Αλφρέντο Αλταβίλα, αντιπρόεδρος του ομίλου Fiat, υπέγραψαν σήμερα ένα παράρτημα στην συμφωνία που είχε γίνει τον τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, και έτσι από σήμερα η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει το 67% των μετοχών του εργοστασίου της Zastava στο Κραγκούγεβατς, 110 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.
Η σερβική κυβέρνηση έχει το άλλο 33%.
Η Fiat αναμένεται να επενδύσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει το εργοστάσιο της Zastava όπου θα κατασκευάζονται δύο νέα μοντέλα μαζί με το Punto που ήδη κατασκευάζεται εκεί.

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην εικόνα...