Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

Υποβάθμιση από Fitch


Μία ημέρα μετά το αυστηρό τελεσίγραφο της Standard & Poor’s, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (σε BBB+ από Α- προηγουμένως), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, αφού διατήρησε «αρνητική» την προοπτική για την αξιολόγηση της οικονομίας.

Επρόκειτο για τη δεύτερη υποβάθμιση της Fitch σε λιγότερο από δυο μήνες (είχε προηγηθεί η κίνησή της στις 23 Οκτωβρίου). Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης με βαθμολογία κατώτερη από «Α» και επιστρέφει? δέκα χρόνια πίσω από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου και των τραπεζών.
Και η «καταιγίδα» μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διπλής υποβάθμισης (από S&P και Moody’s) στις αρχές του 2010 εάν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δεν πείσουν τις αγορές.

Ανησυχία
Σύμφωνα με τη Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά την ανησυχία της για την μεσοπρόθεσμη πορεία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, καθώς εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φτάσει κοντά στο 130% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί.
«Αν και θεωρούμε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες (στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010 από 12,7% σήμερα) είναι εφικτός, η έλλειψη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιορίζει τις πιθανότητες ότι οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες εξυγίανσης θα είναι επαρκώς επιθετικές για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο του δημοσίου χρέους θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα μειωθεί τα επόμενα 3-5 χρόνια.».
Ο διεθνής οίκος επαναλαμβάνει τις γνωστές ενστάσεις ότι η προσαρμογή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό στηρίζεται εν πολλοίς σε εφάπαξ μέτρα και σε «αβέβαιου αποτελέσματος» πρωτοβουλίες για πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ λείπουν τα μέτρα περιορισμού των τρεχουσών δαπανών «που βρίσκονται στη ρίζα των δημοσιονομικών προβλημάτων».
Η Fitch καταλήγει ότι περαιτέρω δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα καταλήξει σε νέα υποβάθμιση, ενώ εάν υπάρξει δέσμευση για τολμηρότερα μέτρα και συνεπής εφαρμογής του, τότε η προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα θα αναθεωρηθεί σε «σταθερή» από «αρνητική».

Αντιδράσεις
To «ράπισμα» της Fitch (στον απόηχο της προειδοποίησης της S&P) έγινε αισθητό και... εκτός συνόρων. Και τούτο διότι πέρα από την περαιτέρω διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων στις 230 μονάδες βάσης (υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο) αλλά και του ασφάλιστρου έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) που διαμορφώνεται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα για την Ελλάδα από ό,τι για την Τουρκία, την Ρωσία, ακόμα και την? Εσθονία, έπληξε και το ευρώ.
Η χθεσινή υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος αποδόθηκε εν μέρει στο ότι τα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας επαναφέρουν στο προσκήνιο τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες οικονομίες της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).
Οι αναλυτές της Barclays Capital υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του πρώην Γερμανού υπουργού Πέερ Στάινμπρουκ τον Φεβρουάριο ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, προσθέτοντας όμως ότι η όποια βοήθεια δοθεί στην Ελλάδα θα συνοδεύεται από εξαιρετικά σκληρές προϋποθέσεις, τύπου Ιρλανδίας ή Λετονίας?


Yποβάθμιση τραπεζών
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) των ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Eλλάδας προχώρησε η Fitch.


Συγκεκριμένα οι: Eθνική Tράπεζα, Alpha Bank, Efg Eurobank και Tράπεζα Πειραιώς σε «BBB+» από «A-».O οίκος αναθεώρησε και τα «support ratings» στις Alpha, Eurobank και Πειραιώς στο «3» από «2». Tο outlook για τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι «αρνητικό», ενώ για την Eθνική είναι «σταθερό».


H Fitch υποβάθμισε επίσης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ATEbank σε «BBB-» από «BBB». Tο outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι «αρνητικό», αντανακλώντας της Eλλάδας.




Η αξιολόγηση της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Eθνική Tράπεζα
Yποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο IDR (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) σε «BBB+» από «A-», με σταθερό Outlook, ενώ επιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο IDR στο «F2» και την ατομική αξιολόγηση σε «B/C». Eπιπλέον επιβεβαιώνει το Support Rating στο «2» και υποβαθμίζει το Support Rating Floor στο «BBB-» από «BBB».

Eurobank
Yποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο IDR σε «BBB+» από «A- με αρνητικό Outlook. Eπιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο IDR στο «F2» και την ατομική αξιολόγηση στο «B/C». Eπιπλέον, υποβαθμίζει το Support Rating στο «3» από «2» και το Support Rating Floor στο «BB+» από «BBB-».

Alpha Bank
Yποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο IDR σε «BBB+» από «A-» με αρνητικό Outlook. Eπιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο IDR στο «F2» και την ατομική αξιολόγηση στο «B/C». Eπιπλέον, υποβαθμίζει το Support Rating σε «3» από «2» και το Support Rating Floor στο «BB+» από «BBB-».

Piraeus Bank
Yποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο IDR σε «BBB+» από «A-» με αρνητικό Outlook. Eπιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο IDR στο «F2» και την ατομική αξιολόγηση στο «B/C». Eπιπλέον, υποβαθμίζει το Support Rating σε «3» από «2» και το Support Rating Floor στο «BB+» από «BBB-».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου