Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 02, 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ

Ένα στα τρία σετ χριστουγεννιάτικων φώτων είναι ελαττωματικό και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε όποιον τα χρησιμοποιεί, προειδοποίησε σήμερα μία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "το ένα τρίτο των χριστουγεννιάτικων φώτων είναι πιθανό να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή εμπρησμό", προειδοποίησε η επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα.
Η έρευνα έγινε σε φωτάκια που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε πέντε χώρες της ΕΕ --την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και την Σλοβενία-- μεταξύ του Νοεμβρίου του 2007 και του Μαΐου του 2009.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περισσότερο από το 30,4% των σετ χριστουγεννιάτικων φώτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά δεν τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Στις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις τα φώτα πωλούνταν χωρίς επαρκή μόνωση και καλωδίωση με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή εμπρησμού.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε εξαρχής να καταλάβουμε αν τα χριστουγεννιάτικα φώτα είναι επικίνδυνα", υπογράμμισε η Κούνεβα. "Γι' αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες της ΕΕ να κάνουν έκτακτους ελέγχους ασφαλείας", συνέχισε. "Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ημέρες και οι καταναλωτές αγοράζουν τα πιο φθηνά. Εκεί είναι ο κίνδυνος", εξήγησαν οι συνεργάτες της Κούνεβα.

Η Επιτροπή έκανε μάλιστα έκκληση στους καταναλωτές να πάρουν μέτρα προφύλαξης: να μην αφήνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναμμένα τη νύχτα ή όταν απουσιάζουν από το σπίτι.

"Αλλά δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από τους καταναλωτές. Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν τα προϊόντα", επεσήμανε η Κούνεβα. "Το 41% των χριστουγεννιάτικων φώτων έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, παρόλο που οι εταιρείες που τα εισάγουν είναι ευρωπαϊκές ή αμερικανικές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε ποιός τα έχει εισαγάγει και να αγοράζουμε μόνο από γνωστές εταιρείες", εξηγεί η επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου