Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2009

Αισθάνομαι έκπληξη και βαθιά ταπεινότητα από την απόφαση της επιτροπής του Νόμπελ». ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ... ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ



Στο Όσλο βρίσκεται σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, λίγες μέρες μόλις αφότου ανακοίνωσε πως συνεχίζει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στέλνοντας επιπλέον 30.000 άνδρες στρατό.

«Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι που ενδεχομένως θα άξιζαν περισσότερο το βραβείο», δήλωσε σήμερα από το Όσλο ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιανς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την έναρξη της επίσης τελετής απονομής του βραβείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο Ομπάμα δεν πρόκειται να αποφύγει να αναφερθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στην ομιλία που θα εκφωνίσει σήμερα στο Όσλο, αλλά αντίθετα θα υπογραμμίσει την προφανή αντίφαση της περίπτωσης προέδρου χώρας, ο οποίος ενέχεται σε δύο πολέμους και τιμάται με βραβείο για την ειρήνη.

Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντρο Γουίλσον, που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο, ενώ με το βραβείο έχει τιμηθεί και ο Τζίμι Κάρτερ, αλλά, δύο δεκαετίες μετά την περίοδο προεδρίας του.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα τον Οκτώβριο, για «τις εξαιρετικές προσπάθειές του να ενδυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει έκπληκτος για τη βράβευσή του, τονίζοντας ότι δέχεται την τιμή που του έγινε ως μια έκκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

«Αισθάνομαι έκπληξη και βαθιά ταπεινότητα από την απόφαση της επιτροπής του Νόμπελ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους μιλώντας από το Λευκό Οίκο. «Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου, αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι αξίζω να βρεθώ στη συντροφιά τόσων προσωπικοτήτων που άλλαξαν την εποχή τους και οι οποίοι τιμήθηκαν με αυτό το βραβείο», είχε δηλώσει τότε.

Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, αλλά, και ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ήταν μερικοί από τους επιφανείς υποστηρικτές της απονομής του βραβείου στον Ομπάμα, ανάμεσα στο πλήθος των πολέμιων της απόφασης αυτής.

Ωστόσο, σήμερα ο Φιντέλ Κάστρο επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι τιμάται με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης την ώρα που κλιμακώνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αναπτύσσοντας περισσότερα στρατεύματα, χαρακτηρίζοντας τον κυνικό.

Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις που ε'ιδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι, ενώ πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται περήφανοι που ο πρόεδρός τους παραλαμβάνει το βραβείο, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι δεν του αξίζει η τιμητική αυτή διάκριση.

Στο Όσλο πρόκειται να γίνουν αντιπολεμικές πορείες την ώρα που ο Ομπάμα θα παραλαμβάνει το βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου