Ντοκιμαντέρ "Money as Debt": αναλύεται η οικονομική σκλαβιά την οποία βιώνουμε!

George Carlin American Dream

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΛΥΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη

(από τηνΚαθημερινή)

Διευρύνεται ολοένα και περισσότερο η ψαλίδα τωνελληνικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία αποκλιμακώνονται με ταχύτερους ρυθμούς, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τους Ελληνες δανειολήπτες. Η διαφορά των επιτοκίων ξεπερνάει ακόμη και τις 2,5 μονάδες στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης, ενώ υψηλότερα κατά 1 τουλάχιστον μονάδα είναι και τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων. Στο σκέλος των καταθέσεων, η υπεροχή των ελληνικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, περιορίστηκε τον Οκτώβριο στις 50 μονάδες βάσης, αποδυναμώνοντας το επιχείρημα ότι η μεγάλη ψαλίδα... οφείλεται στο υψηλό κόστος των καταθέσεων στη χώρα μας. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη διατήρηση του περιθωρίου επιτοκίου, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ του μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων στο 3,80. Η διαφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 3,40% και 4% καθόλη τη διάρκεια του 2009, παρά τη δραματική μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις από το 5,37% τον Δεκέμβριο του 2008 στο 2,08% στο τέλος Οκτωβρίου.
Στα στεγαστικά δάνεια η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά περιορίζεται μεταξύ 0,22 και 0,70 μονάδες, αλλά εάν ληφθούν υπόψη και τα έξοδα που επιβαρύνουν τα στεγαστικά δάνεια, τα ελληνικά επιτόκια ανταγωνίζονται ευθέως τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά που αποδεικνύονται οριακά ακριβότερα (3,85% έναντι 3,68%).
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Οκτώβριο σημειώθηκε οριακή μείωση στις περισσότερες κατηγορίες δανείων με εξαίρεση το κυμαινόμενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων που σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 0,63 μονάδες, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο στο 9,06% έναντι 7,43% στην Ευρωζώνη. Το σταθερό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια διατηρήθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα 8,99%, ενώ το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκε στο 15,26%, καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, που ήταν στο 15,72%. Συνολικά το μέσο επιτόκιο της καταναλωτικής πίστης, που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες, αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 9,46%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι επιβαρύνσεις, το αντίστοιχο επιτόκιο εκτινάσσεται στο 11,50% έναντι 7,90% στην Ευρωζώνη.
Αισθητά ακριβότερα είναι και τα επιτόκια για υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς για δανειολήπτες ή λογαριασμούς όψεως για επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο για υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, διαμορφώθηκε στο 11,52% έναντι 9,16% στην Ευρωζώνη, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 7,42% έναντι 4,19% στην Ευρωζώνη.
Στις βασικές κατηγορίες της επιχειρηματικής πίστης, τα επιτόκια των ελληνικών εμπορικών τραπεζών για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διατηρήθηκαν τον Οκτώβριο στα ίδια περίπου επίπεδα, συντηρώντας την ψαλίδα της 1 περίπου μονάδας. Ετσι το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 4,43% έναντι 3,33% στην Ευρωζώνη, ενώ μείωση της τάξης των 0,27 μονάδων κατέγραψε το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 2,96% έναντι 2,14% στην Ευρωζώνη.
Στη στεγαστική πίστη, τέλος, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για την αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε στο 3,15% έναντι 2,78% στην Ευρωζώνη, ενώ το σταθερό επιτόκιο έως 5 χρόνια διαμορφώθηκε στο 4,71% έναντι 4,01% στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου